НОВИНИ

Френските служби осуетиха няколко атентата в Париж

Вчерашното нападение в старчески дом за мисионери близо до френския град Монпелие няма връзка с ислямския тероризъм, съобщи прокурорът на града. Полицията още издирва нападателя, който е убил една жена от персонала. Неговата самоличност е установена и той не е свързан с терористи. В същото време френските служби разкриха ново участие на "Ислямска държава" в планирани атентати в Париж.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:38, 25.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Петимата заподозрени, които в неделя бяха задържани в Страсбург и Марсилия, са получавали заповеди от член на "Ислямска държава", съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс.

Франсоа Моленс, прокурор на Париж: Групата от Страсбург, както и лицето, задържано в Марсилия, са получили инструкции да се снабдят с оръжия. Това им е наредил човек от зоната на джихадистите в Ирак и Сирия чрез приложение за криптирана комуникация.

Четиримата французи и един мароканец бяха задържани по подозрения, че са планирали да извършат атентати в Париж на 1 декември. При обиски на свързани с тях жилища са открити пистолети, автомат и боеприпаси.

Франсоа Моленс, прокурор на Париж: Оръжията са щели да бъдат използвани за смущаване на обществения ред чрез терор, на френска земя, от името на терористичната организация "Ислямска държава".

При обиските са открити и писмени свидетелства за принадлежност към джихадистката групиорвка. В мобилен телефон и компютър има данни, че са набелязани цели за атакуване. Сред тях са централата на френското контраразузнаване, сграда на Върховния съд, увеселителния парк Дисниленд, който е на 32 км от Париж. Хората наблюдавани месеци наред. След атентатите в Париж преди година във Франция още е в сила извънредно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой лешояди в Кресненския пролом
Рекорден брой лешояди в Кресненския пролом
18 бежанци с обвинения за размириците в Харманли
18 бежанци с обвинения за размириците в Харманли