Нападателят, който бе ликвидиран след като умишлено се вряза с кола в полицейски микробус на "Шанз-Елизе" в Париж, е на 31 години, жител на столичното предградие Аржантьой, съобщиха френските власти. Мъжът е бил е под наблюдение заради подозрения за връзки с екстремисти, съобщиха френските власти. Вътрешният министър обяви, че в сряда ще поиска удължаване на съществуващото извънредно положение в страната.

Нападателят на "Шанз-Елизе" е имал така нареченото досие S. Това означава заплаха за сигурността. Инцидентът стана в близост до Елисейския дворец и американското посолство във Франция. В колата на нападението, която се запали, са открити газови бутилки, автомат "Калашников" и пистолети. На място пристигнаха сапьорски екипи, районът беше отцепен, движението беше спряно, затворена бе и най-близката станция на метрото.

Жерар Колон - министър на вътрешните работи на Франция: Открити са оръжия и експлозиви, които биха му позволили да взриви колата. Лицето е починало, разследването е предадено на антитерористичния отдел на парижката прокуратура.

Посегателството срещу френските сили за сигурност доказва, че заплахата в страната остава много висока, посочи вътрешният министър Жерар Колон. Той обяви, че в сряда ще представи пред кабинета проектозакон за удължаване на извънредното положение и прилагане на произтичащите от него разширени правомощия по сигурността.

Жерар Колон - министър на вътрешните работи на Франция: За тези, които поставят под въпрос необходимостта от такъв закон - стана ясно, че сегашното състояние на Франция го налага. Ако искаме да защитим ефикасно нашите сънародници трябва да сме в състояние да вземем мерки, които да позволят да спираме и проследяваме индивиди като този тук и да предотвратяваме атентати както срещу цивилни, така и срещу силите за сигурност.

Фатално покушение срещу полицай на "Шанз-Елизе" имаше през април. По-рано военни пък бяха атакувани в Лувъра и на летище Орли. Преди по-малко от две седмици мъж рани с чук полицай пред катедралата Нотр дам в Париж. Нападателят бе неутрализиран и задържан и по-късно се обяви за последовател на Ислямска държава. Франция е в състояние на извънредно положение след атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж, когато загинаха 130 души.

© снимки: БТА
Нападателят от парижкия булевард "Шанз Елизе" е загинал, други пострадали няма

Нападателят от парижкия булевард "Шанз Елизе" е загинал, други пострадали няма

Френската полиция отново беше вдигната на крак - автомобил се вряза в микробус на жандармерията на булевард "Шанз Елизе". Шофьорът е загинал, други по...