Френският премиер Едуар Филип отложи пътуването си до Полша за конференцията за климата заради обстановката във Франция. Днес Париж се съвземаше от хаоса и опустошенията след вчерашните размирици при протестите на "жълтите жилетки". Президентът Еманюел Макрон проведе съвещание с ключови министри. Медии съобщиха, че се очаква въвеждане на извънредно положение, но това не се случи. По официални данни 136 000 души са участвали в протестите във Франция. Пострадали са 263 души. Един шофьор е загинал при катастрофа в задръстване на пътя, предизвикано от протести.

Едва завърнал се от срещата на Г-20 в Аржентина, френският президентът Еманюел Макрон отиде до Триумфалната арка, за да види щетите от вчерашните размирици. И да чуе викове "Макрон, оставка!" от група "жълти жилетки".

Равносметката от битките в района на Шан-з-Елизе, парка Тюйлери и Лувъра е 133 ранени, сред които 23 служители на реда и 400 ареста. Президентът свика съвещание, за да обсъди мерките за избягване на подобни ситуации.

Бенжамен Гриво, говорител на френското правителство: Не може всеки уикенд да става насилие. Трябва да се разгледат всички варианти, за да се поддържат общественият ред и сигурност.

Властите призовават протестиращите да се разграничат от вандалите, които не споделят тяхната кауза. Много граждани са против насилието.

Макрон посети Триумфалната арка след вчерашните безредици

Макрон посети Триумфалната арка след вчерашните безредици

Френският президент Еманюел Макрон отиде при Триумфалната арка, веднага след като днес се завърна в Париж от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, за да вид...

Основният въпрос е как да се решат проблемите, които изведоха хората на улицата. В опитите за диалог властите и гражданите не говорят на един и същ език.

Протестите тръгнаха след въвеждането на екотакса, която увеличава цената на горивата и прераснаха в недоволство от скъпия живот. "Жълтите жилетки" твърдят, че няма да се откажат, а правителството не отстъпва от реформите.

Сълзотворен газ срещу демонстранти в Париж, протестите се разгарят

Сълзотворен газ срещу демонстранти в Париж, протестите се разгарят

Сблъсъци и хаос, подпалени коли и сълзотворен газ изпълниха центъра на Париж в третия уикенд от протестите на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на...