НОВИНИ

Френските власти не въведоха извънредно положение след погрома в Париж

Френският премиер Едуар Филип отложи пътуването си до Полша за конференцията за климата заради обстановката във Франция. Днес Париж се съвземаше от хаоса и опустошенията след вчерашните размирици при протестите на "жълтите жилетки". Президентът Еманюел Макрон проведе съвещание с ключови министри. Медии съобщиха, че се очаква въвеждане на извънредно положение, но това не се случи. По официални данни 136 000 души са участвали в протестите във Франция. Пострадали са 263 души. Един шофьор е загинал при катастрофа в задръстване на пътя, предизвикано от протести.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:40, 02.12.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Едва завърнал се от срещата на Г-20 в Аржентина, френският президентът Еманюел Макрон отиде до Триумфалната арка, за да види щетите от вчерашните размирици. И да чуе викове "Макрон, оставка!" от група "жълти жилетки".

Равносметката от битките в района на Шан-з-Елизе, парка Тюйлери и Лувъра е 133 ранени, сред които 23 служители на реда и 400 ареста. Президентът свика съвещание, за да обсъди мерките за избягване на подобни ситуации.

Бенжамен Гриво, говорител на френското правителство: Не може всеки уикенд да става насилие. Трябва да се разгледат всички варианти, за да се поддържат общественият ред и сигурност.

Властите призовават протестиращите да се разграничат от вандалите, които не споделят тяхната кауза. Много граждани са против насилието.

;

Основният въпрос е как да се решат проблемите, които изведоха хората на улицата. В опитите за диалог властите и гражданите не говорят на един и същ език.

Протестите тръгнаха след въвеждането на екотакса, която увеличава цената на горивата и прераснаха в недоволство от скъпия живот. "Жълтите жилетки" твърдят, че няма да се откажат, а правителството не отстъпва от реформите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно мръсен въздух в София и още четири града
Опасно мръсен въздух в София и още четири града
Парижкото споразумение е акцент в годишната конференция на ООН за климата
Парижкото споразумение е акцент в годишната конференция на ООН за климата