НОВИНИ

Френският министър на земеделието защити споразумението между ЕС и Канада

Френският министър на земеделието Стефан льо Фол защити споразумението за свободна търговия между страните от Европейския съюз и Канада. През уикенда в Париж и Мадрид имаше многохилядни протести срещу неговото подписване.

Георги Петров
от Георги Петров
08:02, 17.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
френският министър земеделието защити споразумението канада

Според демонстрантите споразумението ще наруши редица демократични принципи и ще нанесе вреди на местните земеделски производители за сметка на големите хранителни компании. Числеността на протестиращите в цяла Франция надхвърли общо 40 хиляди души.

КАРИН ЖАКМАРТ, директор на асоциация "Foodwatch": "Ако ние приемем това споразумение, което не защитава правата на гражданите и потребителите и което позволява на чужди инвеститори да оспорват обществени решения, ние създаваме прецедент, който просто не е приемлив".

Министър Льо Фол заяви, че сделката предлага гаранции и условия, изгодни за всички страни, и следователно трябва бъде приложено. Споразумението ще бъде гласувано от икономическите министри на страните членки на Европейския съюз на заседание утре и ако получи единодушно одобрение от всички 28 държави, ще бъде официално подписано на 27 октомври в Брюксел на срещата на върха между Канада и Европейския съюз. Сделката предвижда отмяна на митата на почти всички категории стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: Има готовност на електроенергийната система за зимния сезон
Теменужка Петкова: Има готовност на електроенергийната система за зимния сезон
Автобусна спирка в село Искра се превърна в сцена за местния фолкорен състав
Автобусна спирка в село Искра се превърна в сцена за местния фолкорен състав