НОВИНИ

Френският парламент обсъжда пенсионната реформа на фона на скандал

Във Франция Националното събрание започна дебатите по пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Проектът предизвика стачки и протести от началото на декември, а сега влиза в парламента на фона на скандал, който предизвика рокада във фигурите на управляващата партия "Република напред".

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:30, 17.02.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Днес край френския парламент беше напрегнато. Синдикати организираха шествие, но полицията осуети опита да обградят сградата. Още по-напрегнато беше в пленарната зала, където проектът за пенсионна реформа на управляващите се сблъска с отпора на опозицията. Председателят предложи дебатите да се удължат на три седмици, тъй като са внесени над 40 000 поправки. Проекта представи новоназначен министър.

Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция: Правителството има три амбиции: да изградим универсална пенсионна система, която да осигурява всеки френски гражданин; да вземем предвид жизнения път, като насочим поглед от статуса към активността. Нужни са и нови лостове, като превенция или право на преквалифициране за най-трудните професии.

Оливие Веран замени Аниес Бюзен, която с много емоции остави поста здравен министър, за да стане кандидат на управляващите за кмет на Париж.

Аниес Бюзен, кандидат за кмет на Париж на "Република напред": Разбира се, в политическия живот има непредвидени обстоятелства, неочаквани моменти, които са недостойни за една кампания. Но днес е ново начало, всичко започва сега. Чърчил е казал: "Успехът не е края, провалът не е фатален, важен е куражът да продължищ. Имам тази смелост. Мъжете и жените в Париж може да разчитат напълно на мен.

Рокадата се наложи след оттеглянето на предишния кандидат на управляващите за важния кметски пост в Париж. Бенжамен Гриво беше атакуван със секс видео, разпространено в социалните мрежи. За атаката беше задържан руснакът Пьотр Павленски, известен със странни прояви в Москва и в Париж. Той призна, че е пуснал видеото. Говорителка на френското правителство намекна, че е бил подпомаган от Русия, но това засега не е доказано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеф Безос дава 10 милиарда за борба с климатичните промени
Джеф Безос дава 10 милиарда за борба с климатичните промени
Опашката от тирове на ГКПП Капитан Андреево достигна 18 километра
Опашката от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" достигна 18 километра