НОВИНИ

Френският премиер потвърди отмяната на повишението на данъците за горивата

Френският премиер Едуар Филип обяви шестмесечен мораториум върху повишението на данъците за горивата. Решението става факт след като през последните седмици протестите срещу плановете на френското правителство предизвикаха остри протести, съпътствани от прояви на насилие в цялата страна.

bnt avatar logo
от БТА
14:10, 04.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Филип посочи, че планираното повишение ще бъде отменено за 6 месеца от 1 януари. Той допълни, че няма данък, за който да си заслужава страната да бъде застрашена. "Такъв гняв, трябва да си глух или сляп да не го видиш или чуеш", каза Филип в обръщението си днес, цитирано от Ройтерс.

"Французите, които облякоха жълтите жилетки, искат данъците да спаднат и работата им да се заплаща. Това искаме и ние. Ако не съм успял да го обясня, ако управляващото мнозинство не е успяло да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени", заяви Филип.

Протестите в Париж в събота бяха белязани от много прояви на насилие, като щети бяха нанесени на Триумфалната арка и по булевард "Шан-з-Елизе". Над 100 души бяха ранени във френската столица, а 412 бяха арестувани през уикенда. Демонстрациите струват на икономиката милиони евро.

Протестите на "жълтите жилетки", които започнаха на 17 ноември, са главно срещу екоданъците върху дизела които според Макрон са необходими в борбата срещу климатичните промени и за защита на околната среда. От тогава обаче демонстрациите разшириха обхвата си и вече са като цяло срещу Макрон, като мнозина критикуват президента за мерки, които според тях, са в полза на най-богатите членове на френското общество.

Правителството планираше от 1 януари 2019 г. цената на бензина да се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съседите на Венецуела се нуждаят от 738 млн. долара след притока от мигранти
Съседите на Венецуела се нуждаят от 738 млн. долара след притока от мигранти
ЕК с нов пакет от мерки за по-широко използване на еврото
ЕК с нов пакет от мерки за по-широко използване на еврото