НОВИНИ

Какво си казаха Макрон и Путин по време на третата си среща?

Френският президент Еманюел Макрон е на посещение в Русия. Освен двустранните отношения заедно с руския държавен глава Владимир Путин, Макрон обсъди и редица международни теми. Френският президент ще участва и в международния икономически форум в Санкт-Петербург.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 24.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Владимир Путин посрещна френския си колега Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит пред Константиновския дворец в северната столица и свой роден град - Санкт Петербург. Бриджит Макрон получи красив букет от руския държавен глава и за кратко се разходи с президентите по откритата тераса на двореца, преди да се оттегли. А двустранната среща започна с думи на благодарност на Владимир Путин към Еманюел Макрон за приетата покана.

Владимир Путин, президент на Русия: Използваме и възможността пълноценно да поговорим за двустранните френско-руски отношения. Разбира се, ще поговорим и по ключови международни въпроси, в решаването на които е заинтересована както Франция, така и Русия. Добре дошъл.

Не по-малко топло беше приветствието на Еманюел Макрон. Той говори на "ти" с руския си колега и подчерта съществена роля на Париж и Москва, и изрази увереност, че двете страни ще се справят със сложните предизвикателства на настоящето.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Смятам, че благодарение на всичко това можем да намерим решения и да работим заедно във всички направления - било то за Украйна, за Близкия Изток, за Иран, Сирия. Мисля, че можем да разботим заедно и да обединим усилията си в съвместни инициативи.

Иран, Сирия и Украйна са основните теми, коментирани от двамата президенти. Като стана ясно, че и Москва, и Париж са заинтересовани от спасяването на иранската ядрена сделка и мирното регулиране на конфликта в Сирия. Палачинки с черен хайвер, студен борш, филе от есетра и вино е било менюто на двамата президенти по време на обяда им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 24 май: Празнична програма на открито за столичани и гости на града
За 24 май: Празнична програма на открито за столичани и гости на града
Почетино подписа нов договор с Тотнъм
Почетино подписа нов договор с Тотнъм