НОВИНИ

​Френският президент Еманюел Макрон е приел оставката на вътрешния министър

Френският президент Еманюел Макрон е приел оставката на вътрешния министър Жерар Колон и поиска от премиера Едуар Филип да изпълнява тази длъжност, докато бъде назначен нов титуляр.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:56, 03.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Жерар Колон беше определян като един от най-доверените хора на френския президент. Той обясни, че се оттегля, защото възнамерява отново да се кандидатира за кмет на Лион. Той беше на този пост в продължение на 16 години.

За намерението му да се върне на кметския пост отдавна се знаеше. Колон обаче планираше да остане вътрешен министър до европейските избори през пролетта на 2019-та година.

Приятелството между Макрон и Колон често беше сравнявано като "дружба между баща и син". През лятото обаче отношенията им се влошиха, заради сканадала с бодигарда на френския президент Бенала. Охранителят беше заснет да бие протестиращи. А по-късно стана ясно, че висши полицейски служители са знаели за случая.

Оставката на Колон е втората в кабинета за последните седмици. Министърът на екологията Никола Юло се оттегли, заради несъгласие с политиката на френския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Вълчев: Правният ред се променя 800-1000 пъти годишно
Даниел Вълчев: Правният ред се променя 800-1000 пъти годишно
Как да намалеят катастрофите - коментар на експертите в Сутрешния блок
Как да намалеят катастрофите - коментар на експертите в Сутрешния блок