След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Макрон ще обяви мерки за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". В 21 часа българско време той ще направи обръщение към нацията. Днес Макрон разговаря със синдикати, работадатели и местните власти. Иĸoнoмиĸaтa нa Фpaнция ce oчaĸвa дa отбележи cтoйнocти близки дo зacтoй в пocлeднoтo тpимeceчиe, тъй ĸaтo вълнитe oт aнтипpaвитeлcтвeни пpoтecти yдapиxa бизнec aĸтивнocттa, съобщи Цeнтpaлнaтa бaнĸa.

© БТА

Мерките ще са конкретни и незабавни, съобщиха източници от Елисейския дворец. Не се очаква, обаче, френският президент да отстъпи пред едно от основните искания на "жълтите жилетки" - за увеличаване на минималната заплата.

Ако заплатите бъдат вдигнати, това ще доведе до закриването на много работни места, обясни френският министър на труда. Надеждите не трябва да са нереалистични, защото проблемите на "жълтите жилетки" не могат да бъдат решени с вълшебна пръчка, коментира говорителят на правителството.

Последното обръщение на Макрон беше на 27 ноември - в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно той отмени повишаването на акциза върху горивата.

Днешният ден беше напрегнат и за общинските служители в Париж, които се опитват да се справят с щетите от съботните протести. Според столичното кметство, погромите са били най-големи в сравнение с предишните безредици. В демонстрациите в събота в цялата страна се включиха около 130 000 души.