НОВИНИ

Френското правителство представи идеите за промени в трудовия кодекс

Първи сериозен тест за френския президент Еманюел Макрон. Правителството представи идеите за промени в трудовия кодекс на страната, които трябва да "освободят енергията на работната сила". Реформата на пазара на труда и намаляването на безработицата бяха основните обещания в кандидатпрезидентската кампания на Макрон. Големият въпрос е ще успее ли да спечели благоразположението на профсъюзите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:02, 31.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

По-лесно да се назначава и по-лесно да се уволнява - така може да се обобщи целта на трудовата реформа, предлагана от кабинета на министър-председателя Едуар Филип. На масата за преговори между правителство и синдикати има 36 конкретни мерки, които трябват да станат основа на стабилен "социален диалог".

Фирмите ще получат много повече възможности за договаряне на заплати и условия на труд. Предвижда се малкият и среден бизнес да получат по-голяма самостоятелност при уреждането на трудово-правните отношения със служителите си.

Една от най-спорните точки е слагането на таван за обезщетенията при уволнение. След сложни и тежки преговори с профсъзюзите, правителството все пак отстъпи и обезщетенията ще са по-високи от първоначално предложените.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Днес искам да обясня значението и обхвата на една амбициозна, балансирана и честна реформа. Кодексът на труда е сърцето на френската социална политика и ще остане така. Бих искал да благодаря на профсъюзите за нашия прям, уважителен и интелигентен диалог. Ще вземем предвид различията, които имаме.

Другата голяма цел на реформата на Кодекса, който сега е около 3 000 страници е да намали безработицата в страната. Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец с обещанието да намали този показател от 9 и половина на 7% до 2022 година.

Според експерти от всички предишни президенти и правителства, дръзвали да посегнат към трудовия сектор, сегашните управляващи имат най-големи шансове, въпреки срива в рейтинга на Макрон.

Протестите са неизбежни, категорични са анализатори, но някои от големите профсъюзи вече заявиха, че те няма да участват в тях и ще продължат работа по предложенията за трудови реформи. А според проучване от вчера, че 9 от 10 французи искат промяна в кодекса на труда, но 60% от тях са притеснени от плана "Макрон".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на Адриан Златков (обзор)
Продължава издирването на Адриан Златков (обзор)
Издирването на оцелели продължава, след като сграда се срути в Мумбай
Издирването на оцелели продължава, след като сграда се срути в Мумбай