Все повече мигранти проникват в Европейския съюз през новия маршрут от Мароко за Испания, предупреди директорът на Европейската гранична служба „Фронтекс“ Фабриче Леджери. „Ако ме питате, какво предизвиква най-голям страх в момента, ще ви отговоря: Испания“, каза той в интервю за „Велт ам Зонтаг“.

Само през юни броят на нелегалните преминавания на испанската граница от мигранти, идващи от Африка, е достигнал 6000. Половината от тях са мароканци, а останалите идват от Западна Африка.

Фабриче Леджери, „Фронтекс“: Ако цифрите по това направление продължат да растат толкова интензивно, както в последните месеци, тогава този маршрут ще стане ключов.

По данни на Международната организация по миграцията, през 2017 г. над 22 400 мигранти са дебаркирали на испанския бряг – почти три пъти повече, отколкото през 2016 г.

На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията

На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията

Последна среща на върха в рамките на Българското европредседателство. Лидерите от Европейския съюз обсъждат днес и утре отношенията със САЩ, Брекзит и...

Фабриче Леджери подкрепя плана за откриване в африканските държави на лагери за спасени в Средиземно море мигранти. Идеята беше разработена на срещата на върха на ЕС, състояла се в Брюксел на 28 и 29 юни.