НОВИНИ

Фронтекс: Реализацията на споразумението с Турция за бежанците e под заплаха

Агенцията на Европейския съюз за контрол на границите Фронтекс смята, че вътрешнополитическите събития в Турция могат да застрашат реализацията на споразумението за бежанците, съобщи ТАСС. Това се казва в доклад на организацията, получен от германския вестник "Велт ам зонтаг". Извадки от него публикува електронната версия на изданието.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:35, 08.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
фронтекс реализацията споразумението турция бежанците заплаха

Експерти от Фронтекс посочват, че след опита за преврат през 2016 г. турските сили за сигурност и службата за бреговата охрана са били подложени на проверки и са били значително отслабени. Дезорганизацията, която е следствие от това, може да повлияе на спазването на условията на споразумението. Това предизвиква въпроси относно бъдещето на сделката, се казва в документа.

Фронтекс отбелязва, че на външните граници на ЕС, както и преди, възникват съществени проблеми с установяването на личността на мигрантите.

В повечето от случаите пристигналите се регистрират в центровете за прием на бежанци в Гърция и Италия. Установяването на самоличността на голям брой мигранти, които нямат в себе си документи, продължава да бъде основно предизвикателство, се казва в документа.
В тази връзка в организацията отбелязват, че има голяма вероятност в Европа да могат да проникнат терористи под вида на бежанци. При това военните поражения на терористичната групировка "Ислямска държава" водят до връщането на бойци от европейските страни в родината им. Ролята на граничните органи стана още по-важна, констатират във Фронтекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкт Петербург след атентата
Санкт Петербург след атентата
Адел подобри рекорд на Билборд с албума 21
Адел подобри рекорд на "Билборд" с албума "21"