НОВИНИ

Фронтекс започва нова операция "Темида" в Средиземно море

Европейската агенция за охрана на границите Фронтекс започва от 1 февруари нова операция в Средиземно море, за да помага на мигранти, изпаднали в беда и да се бори с трафикантите, контрабандистите и радикалните бойци, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:00, 31.01.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
фронтекс започва нова операция темида средиземно море

Новата операция, наречена "Темида", ще замени досегашната "Тритон", започнала през 2014 г. в подкрепа на Италия - дестинация на хиляди мигранти.

Зоната на действие на "Темида" ще бъде централно Средиземно море. Тя ще покрива морските пътища на мигрантите, идващи от Алжир, Тунис, Либия, Египет, Турция и Албания, гласи комюнике на директора на Фронтекс Фабрис Леджери.

"Операцията "Темида" ще осигури по-добра реакция на променящите се мигрантски потоци, както и на трансграничната престъпност. Освен това Фронтекс ще помага на Италия да се бори с престъпните дейности като трафик на наркотици през Адриатическо море", се посочва в комюникето.

За подобряване на сигурността в зоната на "Темида" се предвижда разузнаване и други действия, като засичане на чужди бойци и други терористични заплахи до външните граници на Европейския съюз.

Корабите, наети от Фронтекс, ще продължат да участват в координирани операции на компетентните спасителни центрове. Миналата година Фронтекс е участвала в спасяването на 38 000 души край бреговете на Италия, Гърция и Испания, добавя Леджери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Матис иска да забрани изцяло мобилните телефони в Пентагона
Джеймс Матис иска да забрани изцяло мобилните телефони в Пентагона
Чист беше въздухът в София през целия ден
Чист беше въздухът в София през целия ден