От два месеца Белене отново се върна на картата на хлебопроизводителите в страната, благодарение на християнската общност в града. С нейна помощ е оборудвана фурна за хляб, която дава работа на няколко души в района, който се слави с рекордната си...

От два месеца Белене отново се върна на картата на хлебопроизводителите в страната, благодарение на християнската общност в града. С нейна помощ е оборудвана фурна за хляб, която дава работа на няколко души в района, който се слави с рекордната си безработица.

Преди десет години единственият хлебопроизводител в Белене - Янко Главанов, е принуден да затвори фурната си, защото не издържа на конкуренцията на заводския хляб, залял градчето. Когато обаче в Белене пристига католическият свещеник Паоло Кортези всичко се променя и на трапезата на местните жители вече има топъл хляб, приготвен по стара българска рецепта.

Отец Паоло Кортези: „Аз съм италианец. Дойдох в Белене и веднага попитал има ли хляб тука, но имаше само нарязан  и тогава веднаги ми дошла идеята. Намерихме малко средства и сме купили оборудване, българско.”

В новата фурна са инвестирани 20 хиляди лева. Помагат и дарители от Падуа и Бергамо, за да може всеки ден от тези пещи да излизат 600 хляба, някои от които със сусам.

Янко Главанов – хлебопроизводител: „По-младите не помнят. Това е хлябът от едно време. Ние консерванти, набухватели не използваме.”.

Светлана Йосифова: „Пече се на 220 градуса на пара, за да достигне хрупкава коричка.”

Енорията в Белене осигурява част от заплатите на работниците във фурната.

Янко Главанов обаче признава, че засега новото производство оцелява трудно, заради високата цена на тока и брашното.

Янко Главанов: „Формулата е проста - килограм жито 30 стотинки, брашното трябва да е 60. Един килограм хляб трябва да е 1,20, а гони 80 стотинки. Ние сме на минимална печалба.”

Въпреки това амбицията на хлебопроизводителя е да разшири производствената линия и напролет да снабдява с беленски хляб съседните села Татари, Деков, Кулина вода и Петокладенци, а това ще доведе и до разкриването на още работни места.