Участниците в двудневната среща на министрите на енергетиката и екологията на страните от Г-20 в японския град Каруидзава се договориха за създаването на международна структура за сътрудничество, която си поставя за цел намаляването на изхвърляната пластмаса в Световния океан.

„Замърсяването на Световния океан изисква незабавни действия, защото оказва негативно въздействие върху морските екосистеми и здравето на хората“, се казва в документа.

Страните от Г-20 ще предприемат доброволни усилия за намаляването на изхвърляните пластмаси и ще обменят информация за постигнатите резултати. Обсъждането на проблема беше една от централните теми на министерската среща.

По данни на ООН ежегодно в се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци. Около 8 милиона от тях попадат в Световния океан, което се превърна в екологичен проблем от глобален мащаб.

На срещата в Каруидзава беше обсъдена и енергийната сигурност и стабилните доставки на въглеводороди. „По тези теми беше постигнато пълно единодушие. Всички участници се обявиха в подкрепа на обединените усилия, насочени към стабилност снабдяване на световната икономика с енергоносители“, заяви на заключителната пресконференция японският министър на икономиката и търговията Хирошиге Секо.

Срещата се проведе в рамките на подготовката за форума на Г-20, който ще се състои на 28 и 29 юни в Осака.