НОВИНИ

Г-20 се споразумяха за климата, пазарите и миграцията

Членовете на Г-20 се споразумяха да поддържат отворени пазари, съобщи ТАСС, цитирайки окончателната декларация на световните лидери след срещата на върха в Хамбург. Те се обявиха и против протекционизма, но признаха ролята на предпазни мерки по отношение на търговията и върховенството на Световната търговска организация (СТО) при определянето на правилата на международната търговия.

Г-20 се споразумяха за климата, пазарите и миграцията
bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 08.07.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В документа се посочва още, че всички страни се ангажират с Парижкото споразумение за климата, с изключение на Съединените щати. Очаквано, разногласията между САЩ и другите държави от Г-20 по въпросите на климата се отразяват в заключителното комюнике.

Държавите посочват също, че ще работят заедно за преодоляване на последиците от миграцията. Сред акцентите е и желанието на големите икономики да инвестират в Африка, подобрявайки условията на живот на Черния континент и предпазвайки Европа от нов наплив на чужденци.

При представянето на документа, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „Двадесетте“ възнамеряват да засилят борбата срещу сенчестия банков пазар. Руският президент Владимир Путин адмирира взетите решения и определи като изключително важни и практически въпросите, засегнати по време на двудневната среща. По неговите думи неблагоприятни тенденции в световната търговия не се виждат и има движение в растежа на глобалната икономика. Той посочи също, че руската икономика вече е изляза от рецесията. Все пак президентът не показа и голяма увереност за стабилността и икономическия растеж в страната си.

Меркел, Макрон и Путин говориха заедно за кризата в Украйна и начините за нейното разрешаване, като подчертаха, че предстои среща на „нормандската четворка“ в близко бъдеще.

Г-20 се разбраха още с помощта на всички налични средства да се противопоставят на корупцията.

Ангела Меркел осъди протестите в Хамбург, които блокираха града преди и по време на заседанията, при които десетки граждани бяха арестувани.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста нападателите, които пребиха млад мъж в Смолян
Съдът остави в ареста нападателите, които пребиха млад мъж в Смолян
Земеделски производители настояват за изграждането на градобитна станция
Земеделски производители настояват за изграждането на градобитна станция