НОВИНИ

Г. Първанов: Основната задача на АБВ е спечелването на президентските избори

Основната задача на АБВ за тази година е спечелването заедно с коалиционните партньори на изборите за нов държавен глава - това каза в словото си пред втората национална конференция на АБВ нейният лидер Георги Първанов. Според Първанов победата на президентските избори ще отвори пътя за дълбока промяна на политическия модел в България.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
14:42, 15.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Голяма част от доклада на лидера на АБВ Георги Първанов пред конгреса на партията беше посветен на темата за фигурата, правомощията и мястото на президента в политическия живот на страната. Той заяви, че АБВ не бива да допуска един назначен президент като сегашния да бъде сменен с друг, посочен по същия начин.

Георги Първанов - председател на АБВ: "В АБВ ще дадем всичко от себе си, буквално от утре за да може България да има нов президент, не само в персонален план, но и като политики и поведение".

Важна ниша в нашата предизборна платформа ще бъде идеята за разширяване на президентските правомощия.

Първанов поясни, че става дума за правото на президента да свиква пряко референдуми или преодоляването на президентското вето да става по-трудно. Той припомни идеята си за президентска република - реализацията на която, според него трябва да се търси в дългосрочен план.

Лидерът на АБВ очерта и вариантите за партньорство в ляво и в дясно. По думите му страната има нужда от коалиция, която да се разпростре отвъд президентските избори и да прерасне от сътрудничество в нов стратегически коалиционен проект. Първанов не назова поименно партиите, от които АБВ ще очаква подобно сътрудничество.

;

Той се спря и на причините, довели до напускането на управленската коалиция, като потвърждение на факта според него, че за АБВ властта не е самоцел.

Георги Първанов: "Няма да приема на нас да се гледа като на 5-то колело, на апендикс. Грешат онези, които мислят, че ние сме лесните, гарантирано съгласните. Никой от партията мандатоносител не чу посланието, не бяха чути и многобройните други тежки оценки и искания за промени в политиката. Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан".

Конгресът на АБВ единодушно подкрепи резолюцията на форума, в която се взема решение за оттегляне от изпълнителната власт и се обявява за започване на незабавен диалог с леви, центристки и патриотични сили за издигане на обща алтернативна президентска кандидатура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Към настоящия момент имаме стабилно мнозинство
Цветан Цветанов: Към настоящия момент имаме стабилно мнозинство
Фестивал на сиренето посреща гостите на град Сливница
"Фестивал на сиренето" посреща гостите на град Сливница