НОВИНИ

Г. Йотингер: ЕС трябва да плати на Турция повече от обещаното за бежанците

Може да се наложи ЕС да увеличи повече от два пъти обещаната на Турция помощ, за да й помогне да задържи милиони сирийски бежанци извън неговата територия. Това заяви германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталната икономика и информационното общество, съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
14:38, 05.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
йотингер плати турция повече обещаното бежанците

Европейската комисия обяви вчера превеждането на първите средства от фонда от 3 милиарда евро, който трябва да помогне на Турция да посрещне нуждите на около 2,5 милиона бежанци.

"Европа трябва да се готви за перспективата да оказва финансова подкрепа на Турция и след 2017 г.", заяви Йотингер пред германското сп. "Шпигел". Той подчерта, че ако се сметнат всички разходи по подслоняването и грижите за бежанците, сметката лесно може да стигне до 6 или 7 милиарда евро годишно.

Австрийският канцлер Вернер Файман предложи създаването на нов фонд на ЕС за финансиране на допълнителните разходи. "Имаме нужда от общи европейски решения за мигрантската криза", заяви той пред списанието. "Затова предлагам създаването на фонд, в който всяка европейска страни да внася средства, както при спасяването на банките. Парите би трябвало да се използват за нуждите на търсещите убежище", добави Файман.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който вчера разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ще председателства извънредна среща на високо равнище на ЕС с Турция в понеделник. Целта й ще бъде засилване на сътрудничеството, за да се спре потока от мигранти към Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата на върха ЕС-Турция ще е определяща за мигрантската криза
Срещата на върха ЕС-Турция ще е определяща за мигрантската криза
Етнически сблъсъци в Скопие
Етнически сблъсъци в Скопие