Президентът на Габон Али Бонго, който е извън страната от два месеца и се възстановява след инсулт, определи нов премиер в стремеж да укрепи политическите си позиции дни след опита за преврат, предаде Ройтерс.

© БТА

С указ, прочетен сутринта по националната телевизия от генералния секретар на президентската администрация, Бонго определи за премиер Жулиен Нкоге Бекале на мястото на Еманюел Исозе-Нгондет, който заемаше поста от 2016 г.

Управлението на Исозе-Нгондет беше белязано от рязък спад на производството и цените на петрола, което намали приходите, увеличи дълга и предизвика недоволство в африканската страна, членуваща в ОПЕК. Стачките на петролните работници зачестиха, а икономическият растеж беше 2% миналата година - за сравнение през 2011 г. той беше 7 на сто.

Отсъствието на Бонго от Габон, откакто на 24 октомври получи инсулт, поражда въпроси за способността му да продължи да изпълнява служебните си функции, макар правителството да настоява, че възстановяването му върви добре.

​Неуспешен опит за преврат в Габон

​Неуспешен опит за преврат в Габон

Неуспешен опит за преврат в богатата на петрол африканска държава Габон. Арестувани са и петте младши офицери, които тази сутрин обявиха по радиото за...