Масовата оценка на избирателите за предизборните кампании на БСП и ГЕРБ е, че силите на двете основни партии са изравнени. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". Според социолозите напрежението в кампанията постепенно се увеличава, но не толкова по оста ГЕРБ - БСП, а по въпроса за междудържавните отношения на България и Турция. Прогнозите са, че този фактор може да промени изцяло политическия процес в страната в идните дни, а и трайно след това.

31% от анкетираните смятат, че ГЕРБ се справя по-добре в кампанията, а на процент разлика - 30 на сто - БСП. Обединените патриоти са избрани от 16% от участващите в проучването. От "Галъп" определят ситуацията към този момент като патова, смятат, че в оставащите дни до вота избирателят има възможност да наклони везните в едната или в друга посока.

Обществената интуиция засега нарежда ДОСТ като по-близка до Турция формация, в сравнение с ДПС, отбелязват от Галъп. И върху двете стои подозрението, че не работят за интересите на България, но при ДОСТ това е по-изразено. А при директен въпрос кой е по-близко до Турция, 65% казват ДОСТ, а 22% - ДПС. Сондажът е проведен преди изявлението от вчера на Ахмед Доган.

Според социолозите много важен е въпросът кои партии се възприемат като евентуални партньори в бъдещо управление. Отговорите показват, че обществото ни е разделено наполовина по отношение на ДПС - половината биха го приели (със или без условности), а другата не. Съотношението обаче вероятно ще се промени след изявлението на Доган, с което той на практика прави заявка срещу намеса от Турция и вероятно за включване на ДПС в обща политическа формула, коментират от агенцията. Анкетата показва, че с най-висок кредит на доверие, като участник в бъдещо управление се приемат Обединените патриоти - 63%, следвани от партията на Веселин Марешки - 58 на сто.

Eкспресният телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл" е проведен между 14 и 15 март сред 802 души в цялата страна. Проучването е независимо от външно финансиране.