Преди минути приключи първият "Гайда фюжън" концерт. Той се състоя в Софийската градска художествена галерия и събра на една сцена родопската гайда, китарата и перуански кахон.

София

Нетрадиционният проект "Гайда фюжън" е дело на гайдаря Петър Янев, китариста Веселин Койчев и Пиеро Епифания. С това събитие се даде началото на активната дейност на учредената през ноември Българска национална гайдарска асоциация.

Теодора Игнатова, инициатор за създаването на Българска национална гайдарска асоциация: "Целта на самия концерт е да запазим основите си. Гайдата е била и вярвам, че ще пребъде от хилядолетие, това е част от нашите корени, нашите основи."
Петър Янев, гайдар и председател на Българската национална гайдарска асоциация:"Трябва да търсим нови форми, нови начини, за да представяме това, което имаме, по най-достойния начин и то да стига правилно до всички. И в международен аспект, и до нашите деца."

За Пиеро Епифания, който от три години живее в България, комбинацията между китара, гайда и кахон не е само предизвикателство, но звуците от трите инструмента придават по-мащабен характер на фолклора ни и отварят врати към нови публики.

Пиеро Епифания: "В Перу свиря афроперуанска музика и също с различни колеги в цял свят правим фюжън между култури супер."

Минути преди концерта Пиеро провокиран от нас се запозна от близо с гайдата.

Това е първото издание на "Гайда фюжън", като идеята на Петър Янев е в бъдеще да се организира специален концерт, в който ще участват и музиканти с още инструменти. Разкрива, че с този проект българската музика ще бъде свързана с джаза и с други фолклори, за да и бъде придаден по-мащабен характер.