НОВИНИ

През февруари започват проучвания за газ в "Силистар"

Догодина започват проучвания за нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море. Конкурсът е спечелен от петролния гигант "Шел", съобщи в Хасково председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Той посочи като основни приоритети в енергетиката и решаването на проблемите с дефицита в НЕК и постигането на по-висока енергийна ефективност.

bnt avatar logo
от ​Ваня Петкова, Павел Одаджиев
19:04, 30.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" ще започнат през февруари - март и ще приключат до 3-4 месеца. Продаденият лиценз е изключително голям успех, защото през 2015 г. цената на петрола е паднала в пъти и много световни компании са свили инвестициите си, подчерта Делян Добрев.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента: Договор ще бъде подписан всеки момент и ще започнат проучвателните дейности, които подобно на блок "Хан Аспарух" ще траят 5 г. с един проучвателен сондаж в края на периода.

Делян Добрев се спря и на програмата за енергийна ефективност. В Българската банка за развитие са подадени над 1800 заявления, като парите за безплатното саниране на жилиищните блокове се гарантирани. Общините отличници са Бургас Благоевград и София. От следващата година по програмата ще могат да кандидатстват и собствениците на тухлени сгради.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента: Всички блокове, всички многофамилни жилищни сгради с над 3 апартамента ще могат кандидатстват, остава изискването да са преди 1996 г. строени, защото тогава влиза изискване да имат характеристики за енергийна ефективност.

Добрев допълни, че общините трябва да бъдат много активни при сключването на договорите, защото ако това темпо се запази определеният ресурс от 2 млрд. лева скоро ще се изчерпа. Той коментира и дефицитът в НЕК. За последните 4 месеца компанията за първи път от пет години е на печалба.Има 100 милиона излишък и с него ще се покрива старият дефицит - каза още Делян Добрев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Женско царство” в затвора
„Женско царство” в затвора
Засилени, но дискретни мерки за сигурност в София в новогодишната нощ
Засилени, но дискретни мерки за сигурност в София в новогодишната нощ