Изненадващо писмо от "Газпром Експорт", че спира от 1-ви януари доставките на синьо гориво за частното дружество "Овергаз" предизвика спешно заседание на премиера Борисов с енергийните шефове. За да не останат на студено близо 200 хиляди клиенти на "Овергаз", министър-председателят е разпоредил държавната компания "Булгаргаз" да осигури нужните количества синьо гориво на "Овергаз".

Неизплатени стари задължения е основната причина руската "Газпром" да спре доставките към "Овергаз". Това е наложило премиерът да привика в късния следобед шефовете на държавните енергийни дружества в търсене на изход от ситуацията.

Жаклен Коен - изп. директор на БЕХ: "Той беше притеснен от факта, че срещу заявките на "Овергаз", "Газпромекспрот" е посочил нули.Което означава, че "Овергаз" към момента няма газ, който да доставя на своите клиенти".

За да не останат без отопление близо 200 хиляди домакинства се наложило намесата на държавата в този чисто търговски спор.

Жаклен Коен: "Премиерът разпореди на държавните дружества да създадат организация по обезпечаване на необходимите количества газ. Такава организация е създадена, към момента се чака "Овергаз" да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор".

По този начин "Овергаз" ще купува синьо гориво от държавната "Булгаргаз", докато си изчисти задълженията към руската "Газпромекспорт".

*** *** ***

Късно тази вечер от компанията, макар и неофициално, опровергават информацията и твърдят, че няма такова писмо,а това е просто график за достваките само за три дни -30, 31-ви декемеври и 1-ви януари. И заявяват че в средата на следващата година руската компания ще се изтегли от смесеното дружество с "Овeргаз".