НОВИНИ

Газопреносните оператори на България и Словакия ще си сътрудничат за хъб Балкан

„Булгартрансгаз“ ЕАД и „eustream“ a.s ще работят за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти - газов хъб „Балкан“ и газопроводът „Ийстринг“. Това предвижда подписаният днес, в присъствието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор, съобщиха от Министерството на енергетиката. „Булгартрансгаз“ и „eustream“ ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта Eastring.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:58, 04.11.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
газопреносните оператори българия словакия сътрудничат хъб балкан

Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът „Ийстринг“ ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб „Балкан“. С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

„Булгартрансгаз“ и „eustream“ ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар.

В меморандума е записано още, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В изборния ден ще има разкъсана облачност, валежи не се очакват
В изборния ден ще има разкъсана облачност, валежи не се очакват
Тереза Мей ще разговаря с Юнкер за развода с Брюксел
Тереза Мей ще разговаря с Юнкер за "развода" с Брюксел