НОВИНИ

"Газпром Експорт" не хареса транзитните такси на "Турски поток" през България

Руската компания "Газпром Експорт" е готова да купи 90% от капацитета на "Турски поток" през България, стана ясно след днешното заседание на КЕВР, в което "Булгартрансгаз" поиска одобрение на проекта. Представител на компанията пристигна в България, за да се включи в общественото обсъждане на параметрите по транзита на газ от Турция през нашата страна. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че газопроводът ще се строи само ако държавния оператор осигури нужните средства, като предварително продаде обеми от тръбата за транзит на синьо гориво. Тя обясни, че проектът е съгласуван с Брюксел.

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 19.12.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

"Булгартрансгаз" поиска от КЕВР да увеличи капацитета за пренос на синьо гориво през България заради бъдещото трасе на "Турски поток'', което ще минава през страната ни. От компанията обясниха, че вече има засилен интерес към тръбата от търговци на газ.

Владимир Малинов - директор на "Булгартрансгаз": Беше проявен сериозен пазарен интерес от допълнителен капацитет на изходните точки на нашата газопреносна мрежа с границите на съседните държави. Към този момент считаме, че сме на етапа, в който трябва да се проведе последната обвързваща фаза в рамките на тази процедура е и методиката за определяне на цените при бъдещото разпределение на капацитета.

Още преди да е стартирал строежът на българската част от "Турски поток" "Газпром Експрот" е готов да купи 90% от капацитета на тръбата. Това означава, че "Булгартрансгаз" ще бъде с гарантирани доставки от Русия, но ще ограничи възможнoстта за други източници.

Министърът на енергетиката коментира, че не се нарушава европейското законодателство, тъй като проектът е одобрен от Брюксел, дори и ако по-големи обеми от тръбата бъдат резервирани само от един търговец.

;
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това, което искаме ние, което правим ние, е спазване на европейските правила. Никой не си прави илюзията, че могат да бъдат заобиколени, нарушени или неспазени европейските правила. Стари грешки от предишни проекти не бива да бъдат повтаряне.

Представител на "Газпром" пристигна в България специално за заседанието на КЕВР, за да поиска по-ниски такси и облекчен режим при решаване на бъдещи търговски спорове.

Дмитрий Грачов - началник-отдел "Логистика" - "Газпром Експорт": Предлагаме споровете по бъдещите договори за транзит да се разглеждат в София или в Москва.

Енергийният министър коментира и глобата,наложена на страната ни от еврокомисията за държавен монопол върху газопреносната мрежа.Теменужка Петкова отново заяви, че "Булгартрансгаз" няма да бъде изваден от БЕХ, нито ще се продават дялове от него.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Тъй като инфраструктурата, която притежава нашия газов оператор, е част от стратегическата инфраструктура на България, пряко свързана с националната ни сигурност, ние не можем да си позволим други действия и стъпки в тази посока, които да поставят под риск нашата енергийна сигурност.


;

В Сутрешния блок на БНТ енергийни експерти предупредиха, че има опасност от нови санкции срещу България.

Иван Хиновски - енергиен експерт: Това е една чисто корпоративна грешка на газовия оператор, замазана във времето и сега някой трябва да понесе санкции за това. Няма начин да не платим още глоби, защото "Овъргаз" ще предяви допълнителен иск за щети. Това е само глоба за злоупотреба с монополните права.

Първоначалният иск към България бе за 330 млн. евро, който впоследствие бе намален на 77 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ман Сити е на полуфиналите за Купата на Лигата след дузпи
Ман Сити е на полуфиналите за Купата на Лигата след дузпи
МОСВ ще търси международен консултант за разширението на концесията на Банско
МОСВ ще търси международен консултант за разширението на концесията на Банско