НОВИНИ

"Газпром" не изключва възможността за строеж на нови газопроводи за Европа

Руският газов гигант „Газпром“ не изключва възможността да е необходимо строителството на нови газопроводи, които да удовлетворяват увеличеното търсене на енергия от страна на Европа. Това заяви заместник-председателят на управлението на холдинга Александър Медведев в интервю за ТАСС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:00, 06.10.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
газпром изключва възможността строеж газопроводи европа

Отговаряйки на въпрос за възможното строителство на допълнителни мощности Медведев заяви, че това ще е необходимо, ако се запази тенденцията за повишено търсене.

„Очевидно е, че ако тази тенденция се запази, то транспортните мощности за удовлетворяване на търсенето на Европа по отношение на вноса на газ, даже при осъществяването на „Северен поток-2“ и двете отсечки на „Турси поток“ ще бъдат недостатъчни“, заяви той.

Медведев също така подчерта, че Европа е признала необходимостта от доставка на руски газ. По думите му последната зима е показала, че „може много да се говори за възобновяемите източници на енергия, но когато Дядо Мраз е наближи, единственият надежден източник за снабдяване с енергия е газът“.

По отношение на проекта „Северен поток-2“ заместник-председателят посочи, че не се съмнява в работата му с пълна мощност.

Строителството на газопровода „Северен поток – 2“ трябва да започне през 2018 г. и да завърши в края на 2019 г. Тръбопроводът с дължина 1220 км ще мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия. Пропускателната способност на всеки от двата лота е 27.5 млрд. куб. м годишно. Новият газопровод ще удвои мощността на първия „Северен поток“, чийто маршрут в основни линии ще повтори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва електронен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
Започва електронен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
Думите на Тръмп затишие пред буря станаха едни от най-цитираните в медиите
Думите на Тръмп "затишие пред буря" станаха едни от най-цитираните в медиите