НОВИНИ

Газпром отмени търг за газопровода "Силата на Сибир"

Газпром отмени търг за строителството на 800 километра от газопровода "Силата на Сибир". Сумата на проекта е за над два милиарда долара.

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 30.12.2015
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Това е рекорден търг в историята на поръчките на компанията. През май 2014 г. руският газов гигант подписа с китайската национална газова корпорация крупен договор за доставка на руски газ.

По-късно руският президент Владимир Путин възложи на правителството да разработи план за държавна подкрепа на газопровода. Сделката предвижда доставката на 38 млрд. кубични метра годишно за период от 30 години, на обща стойност около 400 милиарда долара. На 7 декември Федералната антимонополна служба на Русия изпрати писмо до шефа на газовия гигант Алексей Милер, в което се изказват претенции около условията за провеждането на търговете. И заплаши, че ще информира президента за проблемите около тях. На 24 декември стана известно, че компанията Стройгазмонтаж на милионера Аркадий Ротенберг без конкурс е спечелила поръчки от Газпром по строителството на "Силата на Сибир" на обща сума от близо 3 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ1 тази вечер - Събитията на 2015 г.
Гледайте по БНТ1 тази вечер - "Събитията на 2015 г."
Снежна буря в Канада
Снежна буря в Канада