Гъбари опитали да продадат на мъж в София новородено сърне в найлонова торба.

За това сигнализираха от фондация "Дивите животни". Мъжът обаче спасил сърнето и то вече е в безопасност.

Казва се Нели. Така я кръстил спасителят й, който пожела да остане анонимен. Гъбарите му я предложили за пет лева. Стъписан и възмутен човекът успял да изтръгне сърнето от ръцете им, разказват от фондация „Дивите животни“.

Любомила Кривошиева - управител на фондация „Дивите животни“: Веднага се обади. Той просто гласът му трепереше. Имах чувството, че ще се разпадне по телефона. И веднага организирахме как да отиде човек да го вземе. Сърнето е миниатюрно малко. Един килограм е. Дори пъпната връв не му е изсъхнала още, т.е. наистина е новородено.

Бебето е в добро състояние. Фондацията ще го отгледа. След като е опитомена от човек обаче, Нели няма как да се върне в природата.

Любомила Кривошиева - управител на фондация „Дивите животни“: Малцина знаят, но всъщност сърните оставят малките си да лежат някъде неподвижни, докато те самите се хранят, пасат наблизо. Но когато се появи човек до сърнето, майката няма да дойде да го гони, а просто се оттегля отстрани и гледа как някой ѝ взима детето.

Много хора си мислят, че така помагат на сърнето, казват от фондацията,но всъщност го разделят завинаги от майка му. Понякога разумът е по-важен от добрите намерения.