ГДБОП с разкрития откъде дойдоха бомбените заплахи, които вчера бяха получени по електронните пощи на четири летища и две медии у нас, едната от които - БНТ. Писмата са разпратени от провайдъри от Швейцария и Сейшелите. Във вторник подобни заплахи са били получени на електронните пощи на институции в няколко европейски държави, както и във Ванкувър и на Сейшелите от същия интернет доставчик.

Вижте повече подробности от Йоана Миланова.

Първото, което установили разследващите е, че съобщенията са изпратени от провайдъри, които са извън територията на България. По-късно е изяснено с категоричност тяхното местоположение - Швецария и Сейшелите.

Категорично, няма открити взривни устройства в нито едно летище или медия, които вчера получиха заплашителни писма.

Според разследващите, заплашителните писма са преведени на български с Google translate, но все още не е изяснено от какъв език.

От ГДБОП обобщиха, че подобни заплахи в България се отправят предимно по телефона. От началото на годината са регистрирани над 50 злонамерени обаждания, а зад тях обичайно стоят малолетни, непълнолетни или хора с доказани психични разстройства.

Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП: Целта на тези заплашителни електронни съобщения е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата на обществени институции и организации.
Михаил Драгоданов, началник на сектор в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Това, което към момента става ясно, че са използвани интернет ресурси, обществено достъпни от всеки един нормален потребител в интернет пространството, ресурси, които позволяват анонимизация на изпращача на тези съобщения.
Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища

Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища

Заплаха за бомба беше изпратена тази сутрин на служебни електронни пощи в БНТ. Писмо с подобно съдържание са получили 4 летища, както и други медии....