НОВИНИ

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

Нов вид криптовирус /WannaCry/ вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети, предупреждават от Главна дирекция борба с организираната престъпност /ГДБОП/. Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света, се припомня на сайта на МВР.

гдбоп предупреждава компютърни атаки вирус
bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 14.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита: използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла; спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB; използване на надеждна антивирусна програма; редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител; активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.

Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Уиндоус.

Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута Биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света.

Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн закодиран във вируса, но алармира, че опасността остава висока, се посочва в съобщението.

До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите звезди на Евровизия за Кристиан Костов
Другите звезди на Евровизия за Кристиан Костов
Кирило-Методиеви дни в Чехия
Кирило-Методиеви дни в Чехия