НОВИНИ

ГДБОП предупреждава за спам атака, застрашаваща лични данни

Спам атака със стотици хиляди електронни писма уж от името на различни банки заля страната. Целта на измамата - да се събират лични данни. Главният прокурор съобщи, че се извършват проверки. От ГДБОП призовават за засилено внимание при получаване на подобни мейли. И припомнят, че всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни чрез електронни писма.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:18, 29.03.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Спам атаката удря стотици хиляди. Жертвите са избрани на общ принцип. Схемата: получавате имейл от името на банка. Вътре има линк. Приканва ви да въведете данни - потребителски имена и пароли за електронно банкиране и още информация от дебитни и кредитни карти. Претекстът - извършвали се профилактични действия от името на финансовата институция.

Сотир Цацаров, главен прокурор: В интерес на истината - такъв мейл съм получавал и аз. Не съм го отворил просто поради страх да не зарази компютъра, но проверки затова се водят. Налице са и проверки, които касаят подобни мейли изпращани до клиенти на банки, които пък се алармират за изключително тежкото състояние на банковата институция, в която са влоговете им. Което също е непозволена от закона дейност. Целта според мен е дестабилизация на конкретна банка, не на банковата система.

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За кучетата и хората
За кучетата и хората
Състоянието на дъщерята на Сергей Скрипал бързо се подобрява
Състоянието на дъщерята на Сергей Скрипал бързо се подобрява