НОВИНИ

ГДБОП разби складове с рекорден брой оръжия и боеприпаси

Рекорден брой оръжия и боеприпаси са открити в гараж в столичния квартал "Редута" и в казанлъшките села Хаджидимитрово и Габарево. Те са намерени при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Според разследващите с арсенала може да се въоръжат една-две роти. Разкрити са две групи, които незаконно търгуват с оръжие и една за фалшиви документи.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова И. Никодимов, Ал. Марков
18:08, 05.12.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Част от огромното количество оръжие и боеприпаси са открити в гараж в столичния квартал "Редута". Там разследващите са задържали познатия им от години Ивайло Попов, който вече е осъден на първа инстанция като част от банда държала 50 картечни пистолета "Узи" и разкрита през 2015 г. Попов обаче чака окончателното решение на съда на свобода и продължил с нелегалния си оръжеен бизнес.

Гаражната находка премиерът Борисов огледа в сградата на ГДБОП и след това описа в началото на правителственото заседание.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Една рота автомати, пистолети, гранатомети. Бяха броили до 40 000 патрона, те понеже до 40 000 могат и сега на ново. Повече са.

Гаражът на Попов е бил добре укрепен и наблюдаван с камери.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Беше намерен и 8 кг черен барут.

При евентуално възпламеняване, според специалистите, на мястото на блока би останала само дупка.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Общото количество на автоматите "Калашников" при тая операция са 65, 37 "Скорпиона", 43 пистолета от различни марки.

Според разследващите Попов е купувал оръжието и е доказвал по документи, че то е обезопасено. Съхранявал и го продавал обаче в комплект с всички части, необходими, за да се приведе в бойна готовност.

Другата мащабна акция е проведена в Казанлък и селата Хаджидимитрово и Габарево. В бус са намерени 17 автомата "Калашников" и 15 пистолета - всички със заглушители. Задържани са трима чужденци и двама българи. Според антимафиотите оръжието е изнесено от завод "Арсенал".

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Това криминално излизане на оръжие от това въпросно предприятие вероятно ще продължи. Но аз искам да кажа, че и ние продължаваме да работим, имаме много козове, които в момента няма да споделим, така че някой да не се опари сериозно.

В Казанлък е задържан мъж, който се оказал "свързващо звено" с друга група, която имала печатница за фалшиви документи. Според разследващите именно там се изработвали и документите, с които оръжието е изнасяно и реализирано в различни страни. В печатницата са открити документи на различни езици, включително и на арабски.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Тези реализации реално са резултат от усилията на Специализираната прокуратура и ГДБОП по противодействие на тероризма. Самите вие знаете, че това, което е пред вас, няма как да бъде използвано за друго нещо.

Според Ивайло Спиридонов, вътрешността на Европа е била най-близката възможна цел за пласиране на рекордното количество автомати, пистолети и боеприпаси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Абсурдно е да не може да се направи проверка на построен път
Нинова: Абсурдно е да не може да се направи проверка на построен път
В дните с мръсен въздух: Деца с дихателни проблеми могат да не ходят на училище
В дните с мръсен въздух: Деца с дихателни проблеми могат да не ходят на училище