ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха в Пловдив цех за производство на фалшиви монети от по 2 паунда с много високо качество. Трима са задържани, сред които и поръчителят. Антимафиотите разкриха и престъпна група за производство и разпространение на синтетична дрога.

Разследването започва в края на миналата година, а на 13 юни антимафиотите атакуват селкостопанска постройка в Пловдив. ГДБОП са иззели 34 хил. фалшиви монети от по 2 паунда на обща стойност 70 хил. паунда.

ст. комисар Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП: Цената, на която са продавани монети, изработвани по този начин, е 40% от номинала. Приложението на тези монети на територията на Обединеното кралство е предимно по автомати за кафе, сандвичи, цигари.

В цеха са открити и матрици за 2 евро, които обаче не били използвани все още. Според експерти на БНБ разбитият цех в Пловдив е с капацитет 1500 монети на ден.

Антимафиотите разбиха и група за синтетична дрога и канабис.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Претърсени са обекти в Сливница, село Гълбовци. Намерени са над 30 кг. амфетамини.

Лаборатория за марихуана с неизсушена тревиста маса.

Според експертизата на ГДБОП задържаните наркотици са на стойност 140 хил. лв.