Разкрития на ГДБОП откъде са дошли бомбените заплахи, които вчера бяха получени на електронните пощи на летища и медии у нас - писмата са разпратени от провайдъри от Швейцария и Сейшелите. Във вторник от същия интернет доставчик подобни заплахи са били изпратени и към институции в няколко европейски държави, също във Ванкувър и Сейшелите.

Повече вижте в прякото включване на Йоана Миланова.

Първото, което са установили разследващите е, че съобщенията, достигнали до редакциите на БНТ и "24 часа", както и до летищата в София, Варна и Бургас, са изпратени от провайдъри, които са извън територията на България. По-късно е изяснено тяхното местоположение, както каза, Швейцария и Сейшелите.

Всички действия по разследването са в координация с Европол и правоохранителните органи на държавите, чието интернет пространство е използвано за изпращане на съобщенията.

Категорично - няма открити взривни устройства в нито едно летище или медия, които вчера получиха заплашителни писма. Ясна е и предполагаемата цел на заплахите:

Стоян Темелакиев - зам.-директор на ГДБОП: Целта на тези заплашителни електронни съобщения е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата на обществени институции и организации.
Фалшива бомбена заплаха евакуира служителите на БНТ

Фалшива бомбена заплаха евакуира служителите на БНТ

Заплаха за бомба в сградата евакуира за три часа служителите на Българската национална телевизия. Сигналът беше получен на електронната поща на новини...

Според разследващите, писмата са преведени на български с Google translate, но все още не е изяснено от какъв език.

Михаил Драгоданов, началник-сектор в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Това, което към момента става ясно, че са използвани интернет ресурси, обществено достъпни от всеки един нормален потребител в интернет пространството, ресурси, които позволяват анонимизация на изпращача на тези съобщения.

Защо заплахите с пожелание "Честит полет" достигнаха летища и медии у нас и в Европа? Дали някой е искал да провери готовността на институциите за действие при извънредни ситуации? Това тепърва ще се изяснява.

Михаил Драгоданов, началник-сектор в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега.
Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища

Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища

Заплаха за бомба беше изпратена тази сутрин на служебни електронни пощи в БНТ. Писмо с подобно съдържание са получили 4 летища, както и други медии....

Успокоителното е, че днес няма данни за нови заплашителни писма.От ГДБОП обобщиха, че подобни заплахи в България се отправят предимно по телефона.

От началото на годината са регистрирани над 50 злонамерени обаждания, а зад тях обичайно стоят малолетни, непълнолетни или хора с доказани психични разстройства.