36-годишен педофил от София е задържан от ГДБОП. В социалните мрежи той се е представял за 15-годишно момиче. Само за 3 месеца с фалшивия си профил успял да се сприятели с над 1 500 момичета между 12 и 15 години. Използвал умело наивността на децата и ги склонявал да участват в порнографски клипчета, след което ги изнудвал. После обменял видеата с други интернет педофили. Арестът е поредната успешна акция на антимафиотите от отдел "киберпрестъпност".


Установено е, че мъжът с инициали Б.И. е използвал целенасочено ресурсите на социалната мрежа „Фейсбук" за осъществяване на контакти с малолетни момичета, които да склонява и изнудва към участия в порнографски представления, както и за обмен на материали с порнографско съдържание.

Използвайки възрастта на децата и тяхната наивност и доверчивост, Б.И. умело манипулирал своите жертви да изпълняват извратените му желания.

Осъщественият арест е поредна успешна реализация на служителите от сектор „Киберпрестъпност" в противодействието им срещу онлайн сексуалната експлоатация на деца.

През изминалите две седмици ГДБОП и колегите им в регионалните структури проведоха още три операции на територията на страната, при които бяха установени и задържани лица за разпространение на материали, съдържащи сексуално насилие и сексуални извращения с деца на възраст между 1 и 9 години.