НОВИНИ

Ген. Кирчо Киров: В Турция се състоя нескопосан преврат

В прякото включване в новините "По света и у нас" генерал Кирчо Киров каза, че в Турция се е състоял един зле организиран опит за преврат.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Георги Танчев
08:34, 17.07.2016
Чете се за: 02:44 мин.
По света

"Причините, поради които той не успя вече изглеждат ясни. На първо място ниско ниво на организаторите на преврата. На второ място липсата на опит, защото в такива случаи първото нещо, което превратаджиите правят е да елиминират властта. В конкретния случай всички бяхме свидетели на това, че с относителна свобода се ползваше и се възползваше президентът Ердоган. Свободни бяха както министър-председателя, ключови министри- министърът на отбраната ръководителя на специалните служби. От този гледна точка превратът не можеше да успее. Последствията оттук нататък ще бъдат интересни за наблюдение и анализ", каза ген. Киров.

Какво още каза ген. Кирчо Киров вижте във видеото.

;

Аз мисля, че в Турция се състоя един недобре организиран, един нескопосан, с извинение, опит за преврат.

Причините, поради които той не успя, вече изглеждат ясни. На първо място, това е ниското ниво на организаторите на участниците в преврата. На второ място, очевидно липсата на опит, защото в такива случаи първото, което превратаджиите правят, е да елиминират властта.

В конкретния случай ние всички бяхме свидетели на това, че с относителна свобода се ползваше и се възползва по най-добрия начин президентът Ердоган. Свободни бяха, не бяха задържани министър-председателят, решаващи министри, министъра на отбраната, ръководители на специалните служби.

Така че от тази гледна точка превратът не можеше да успее и вече последствията оттук нататък ще бъдат интересни за наблюдение и анализ.

Аз мисля, че оттук нататък следва едно укрепване, изключително укрепване на позициите на президента Ердоган, който от тази ситуация излиза, да не кажем силна дума, но почти като национален герой. Като победител. И очевидното, което трябва да се очаква, и вече започна - една сериозна чистка в армията, над 3000 човека, една сериозна чистка в съдебната система, сериозна чистка в службите за сигурност.

Всичко, което е подозирано, че има съмнения, че е нелоялно към президента Ердоган, ще бъде освободено, ще бъде зачистено.

Мисля, че преки рискове в тази ситуация няма. И не могат да се очакват, но най-големият риск, обобщено казано, най-общо казано, че ние на югоизточната си граница имаме една държава в дестабилизирано състояние. Една държава, в която тепърва институциите ще се преструктурират, ще се пререформират, защото изявлението на Ердоган, че старата Турция е в историята и ние започваме да градим нова Турция, очевидно за него има стратегически характер.

За него, за членовете, привържениците на партията, чийто ръководител се явява. Разбира се, че следва да наблюдаваме внимателно ситуацията. Аз считам, че мерките, които взема премиерът в това отношение са адекватни и на този етап не следва да очакваме някакви големи, тежки опасности от страна на Турция.

Трудно ми е, не разполагам с достоверна информация, за да потвърдя или отрека тезата, че част от участниците в свалянето на руския самолет са участници в метежа. Но Вие сте прав - точната дума е "метеж". Един неуспял преврат действително може да се квалифицира само като метеж.

Ако предположим, че има такива участници, те би трябвало да са от наземните структури. Защото пилотът е един и там кръгът на участниците не е много голям. Във всеки случай трудно е да се прецени до каква степен, поради липса на информация, поради оскъдица на информация, до каква степен преките участници в тази операция биха могли да бъдат и участници в метежа. Аз нямам отговор на този въпрос.

Мисля, че това е една естествена реакция. Двустранните отношения между Гърция и Турция независимо, че са членове на НАТО, дългогодишни членове на НАТО, винаги са били особени, винаги са били в едно особено напрегнато състояние.

Още повече, че ние сме свидетели на почти ежедневно нарушаване на въздушното пространство на Гърция от турски самолети, така че считам, че гръцката реакция действително може да се определи като освобождаване от горещия картоф в тази критична ситуация.

Ница

Аз го казах предвид обстоятелството, че този терористичен акт, тъй като беше признат от ИД, беше извършен по един нов за Европа начин, защото терористичен акт с моторни превозни средства досега са извършвани само и единствено на територията на Близкия Изток. Познати са и от Ирак, и от Сирия. Особено от Ирак.

Но това е едно следствие от призив на говорителя на ИД, който в началото на Ислямския празник Рамазан призова всички мюсюлмани по целия свят, и особено в Европа, и особено във Франция, да извършват терористични актове с всички възможни средства.

Така че мисля, че от тази гледна точка ние и занапред трябва да очакваме изненади в творчеството, в кавички, на терористите при използване на какви ли не средства и способи за извършване на терористични дейност.

Не мисля, че се е пропукала стратегически. Във всяка една система за сигурност има слаби места, но лошото е това, и е трудното за придвиждане и за превантивно действие, че всъщност терористите винаги вървят на една крачка напред, преди службите за сигурност. По простата причина, че инициативата е в тях. И този, който владее инициативата всъщност, винаги печели от подобни събития и от подобни битки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,0 в района наТокио
Земетресение с магнитуд 5,0 в района наТокио
Ген. Червенков: Трябва да постегнем армията си
Ген. Червенков: Трябва да постегнем армията си