Има възможност за удължаване на сроковете относно решението за изтребителите. Но е важно да се вземат правилните решения за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост, от която страдаме. Това каза пред БНТ председателят на комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов.

Ген. Константин Попов - депутат от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в НС: Най-новите ни самолети са придобити през 1989 г. Това е голяма технологична пропаст има в такава сфера като бойната авиация. Стигнахме до един етап, в който вече има сериозен оптимизъм и сериозни надежди, че в края на краищата тази технологическа пропаст ще бъде преодоляна.

Четирите варианта са предложени, сега е важно оптимизирането на пакета, понеже една бойна машина сама по себе си нищо не представлява, каза Попов.

Необходимо е да се отнесем сериозно към всички останали неща. Това са подготовка на летателен състав, инженернотехнически състав, логистично осигуряване, поддръжка и т.н. Вътре в офертите може да има сериозен разговор, добави то.

В началото на следващата година се очаква да бъде ратифицирано договора за изтребителите. Този договор е междудържавен и трябва да мине през парламента.

Средата за сигурност се промени, по-динамична и противоречива е, заяви председателят на комисията по отбрана в НС. Нестабилен е светът, трябва да сме готови, за да можем евентуално да реагираме. От ратификацията до постигане на пълните оперативни способности са необходими 6-7 години. Затова трябва да можем да предвидим бъдещите процеси, добави той.

Военният министър поиска по-дълъг срок за оценка на изтребителите за ВВС

Военният министър поиска по-дълъг срок за оценка на изтребителите за ВВС

Военният ни министър коментира сделката с изтребителите. Пред Парламентарната комисия по отбрана Красимир Каракачанов отбеляза, че не е реалистично до...

„Сааб“ публично представи офертата си за изтребителите „Грипен“

„Сааб“ публично представи офертата си за изтребителите „Грипен“

България може да има своя нов изтребител до 24 месеца, заявиха представителите на шведския „Грипен“, които публично представиха днес офертата си за до...

Каракачанов: Комисията за изтребителите трябва да излезе с оценка до 14 дни

Каракачанов: Комисията за изтребителите трябва да излезе с оценка до 14 дни

В студиото на "Още от деня" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че офертите за новите изтребители бяха отворени на 1 ок...