НОВИНИ

​Ген. секретар на ООН предлага помощ за уреждане на кризата около Северна Корея​

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че напрежението около Корейския полуостров е достигнало най-високите си нива от десетилетия и затова сега трябва да има по-малко реториката и повече дипломация, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
22:51, 16.08.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
​ген секретар оон предлага помощ уреждане кризата около северна корея​

Гутериш каза пред репортери, че светът трябва да си вземе поука от историята и да не допуска грешките, довели до Корейската война, започнала преди 67 години и взела над 3 милиона жертви. Шефът на световната организация съобщи, че вчера е казал на представителите на държавите, участващи в прекъснатите шестстранни преговори - Северна Корея, Южна Корея, САЩ, Русия, Япония и Китай, че винаги е готов да помогне за подновяване на диалога и предлага посредническите си услуги.

"Решението на тази криза трябва да е политическо. Потенциалните последици от евентуални военни действия са прекалено ужасни, че да мислим дори за тях", заяви Гутериш. Той посочи, че международната общност трябва да изпрати ясно послание на севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения, да поднови диалога и да намали напрежението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни се включват в гасенето на пожара в Хасковско
Военни се включват в гасенето на пожара в Хасковско
Столичната община не е разрешавала строеж на небостъргач в ж.к. Стрелбище
Столичната община не е разрешавала строеж на небостъргач в ж.к. Стрелбище