В студиото на "Още от деня" депутатът от РБ-ДСБ генерал Атанас Атанасов заяви, че Службите за сигурност имат информация, че у нас има реално действащи паравоенни образувания. По думите му не става въпрос за оперативни данни, а за политически действия на чужда държава, която има своите интереси на Балканите и в Европа.

От ДСБ са отправили въпроса към министър-председателя "-Има ли реално действащи паравоенни образувания у нас и каква е официалната държавна политика за контрол и предотвратяване на създаването на подобни формирования" основно с очакване да получат информация какви са действията на българските институции, за да се неутрализира такова действие в българското публично пространство.
"Русия води своята пропагандна война много мощно, много масивно преследва своите цели. Съответно българската държава би следвало да я пресрещне", заяви Атанасов.
Генерал Атанасов каза, че според международни анализатори и експерти целта на хибридната война срещу България е: поддържане на състоянието-България като Троянски кон на Русия в НАТО и ЕС. Генерал Атанасов припомни изявлението на посланика на Русия в ЕС Чижов, че България е обявена за Троянски кон още с приемането ни в ЕС.
Към днешна дата има изостряне на отношенията между НАТО и Русия поради различни критични точки- на първо място заради Украйна, заради минските договорености. Ние трябва да бъдем загрижени за това българските институции да предприемат адекватни действия за неутрализиране на такъв тип поведение.