НОВИНИ

Генерална репетиция на парада за Деня на храбростта в София

На 6 май ще отбележим 99-годишнина от първия Гергьовденски парад, проведен в далечната 1920 година. А тази вечер от 22 часа ще бъде първата репетиция на бойната техника в центъра на София.Вижте повече в прякото включване на Николай Минков:

Николай Минков
от Николай Минков
20:19, 02.05.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, зенитно-ракетни комплекси, гаубици, бронирани машини „Хамър“, „Мерцедес“, „Пустинни котки“ са част от бойната колесна и верижна техника, която тази вечер ще репетира на площад „ Ал. Батенберг“.

Още на 30 април военната техника от различни гарнизони на страната, която ще участва в парада бе предислоцирана на летище „Доброславци“. Там се проведоха и първите тренировки. Днес, 50 бойни машини ще бъдат ескортирани от военна полиция, за да се придвижат към центъра на София, като движението по столичните булеварди ще бъде поетапно спирано, за да премине механизираната колона.

генерал-майор Иван Лалов, зам.-командващ Съвместното командване на силите: За съжаление при нас времето не ни позволява да правим толкова много репетиции и затова ние започнахме от днес.И след това ни остават още два дена за репетиране. Надявам се за тези дни, които сме си определили, да успеем да сглобим блоковете, да може да мине и техниката и накрая парадът да се движи и като едно цяло.
;

За първи път част от бойната техника на сухопътните войски след парада няма да се прибере в базите, а през целия ден ще остане на ул. „Княз Александър I“. На парада ще има и още една изненада.

генерал-майор Иван Лалов, зам.-командващ Съвместното командване на силите: За първи път ще участва ретро техника от Втората световна война, която е била на на въоръжение в Българската армия, която е любезно предоставена от колекционери от цялата страна.
;

В парада, освен техника ще се включат и представителни части на отделните видове и родове войски.

генерал-майор Иван Лалов, зам.-командващ Съвместното командване на силите: Личният състав достига и може би надвишава бройката от 100 души, тъй като само участниците в 10-те блока са около 700 души. Без да боря оркестрите.

Освен оркестърът на Националната гвардейска част, за първи път в парада ще се включат и оркестрите на видовете въоръжени сили.

Част от Гергьовденския парад е преминаването на летателната техника.

Репетициите започнаха още на 1 май. В тях се включиха тройка изтребители Миг-29, тройка учебни самолети „Пилатус“. Вертолетната авиация е представена от щурмовия хеликоптер - Ми-24 и двойка „Кугъри“, а транспортната авиация от самолета „Спартан“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна кампанията Опознай Европейския съюз
Започна кампанията "Опознай Европейския съюз"
Как посещението на папа Франциск помогна на цял квартал в Буенос Айрес?
Как посещението на папа Франциск помогна на цял квартал в Буенос Айрес?