НОВИНИ

Генералният директор на БНТ представи финансовото състояние на медията в НС

Генералният директор на БНТ и общественият съвет на телевизията представиха пред парламентарната комисия по култура и медии състоянието на обществената телевизия в момента и бъдещите предизвикателства пред нея. Генералният директор изрази притеснението си, че до 2022 г. се очертават дефицити в бюджета заради разпространението и вече подписани договори за спортни права. Емил Кошлуков предложи широка дискусия, за да се намери работещ вариант за финансиране на обществената телевизия. Идеята му беше приета от всички политически сили в медийната комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:15, 12.09.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Прогнозният дефицит във финансите на БНТ за 2020 г. е 30 милиона лева. Бюджетът на телевизията не е актуализиран десетилетия, напротив - намаляван е. На този фон ръководството на телевизията призова за дебат - с политиците и обществото - за финансирането на БНТ. Аргументите на генералния директор: обществената телевизия е жизнено важна за развитието на демокрацията у нас.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ: Надявам се, че комисията по медии и култура ще разбере това и заедно с финансово ще направят своите стъпки. Ние ще извървим нашите - готови сме на реформи, на прозрачност, на откритост. Наистина за първи път от толкова години телевизията обявява конкурс за директор. Никога не се е случвало. Обявяваме конкурс за кореспонденти. Управляваме напълно прозрачно. Да, разбирам, че от нас се очакват неща, но няма как да стане с тези пари. За да имаме независима медия и да не се оплакват политиците, че сме зависими, че сме обективни, трябва да сме сигурни в парите си. Ако всяка година треперим за субсидията, ще се огъваме. И това е публичен факт. Искаме ли да имаме честна телевизия, трябва да имаме честно финансиране.

От Комисията по култура и медии са готови на дебат с всички институции за бъдещото финансиране на БНТ.

Вежди Рашидов - председател на комисията по култура и медии: Трябва да аргументираме финансовото министерство, премиера, че това наистина реално е необходимо. Когато ние сме аргументирани и ги убедим, те са нормални хора като са убедени ще търсим първите, аз ги наричам да започнем да инжектираме по малко. По-добре малко отгоре, отколкото нищо. Да започнем този процес на оздравяване на телевизията и като финанси, и като програмен продукт да бъде по-добър по-атрактивен. Ще правим и закони, разбира се, аз давам дума, че са необходими закони. Всички знаете, че страшното е дори мандатът, който за мен мисля, че е много важен - да вдигнем мандата.

В началото на следващата седмица ръководството на БНТ ще предостави на депутатите от бюджетната и медийната комисия доклада за финансовото състояние на БНТ, за да може в четвъртък да седнат за ново обсъждане на финансирането на телевизията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем училища в страната няма да започнат годината в своите сгради
Осем училища в страната няма да започнат годината в своите сгради
Собственикът на ТАД груп с ново обвинение
Собственикът на "ТАД груп" с ново обвинение