Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт пристигна в Судан на посредническа мисия за разрешаване на кризата в страната. В Хартум той трябва да проведе преговори с представители на временния Военен съвет и лидерите на водещите сили на протестното движение – съюза „За свобода и промени“.

Визитата на Абул Гейт има за цел да сближи позициите на страните и да ги върне на масата на преговорите, за да се постигне консенсус за преходния период и съставянето на бъдещите органи на властта.

На 11 април след многомесечни протести на фона на тежкото икономическо положение в Судан армията свали от власт президента Омар ал-Башир, който управляваше в продължение на 30 години.

Армията създаде Временен военен съвет, разпусна парламента и суспендира конституцията. Опозицията призова за бързото съставяне на гражданско правителство. В продължение на два месеца страните се опитват да постигнат компромис, но не могат да се договорят.

Още жертви в Судан при опит за потушаване на гражданското непокорство

Още жертви в Судан при опит за потушаване на гражданското непокорство

Четирима души бяха убити в Судан по време на опити за потушаване на гражданско неподчинение срещу военните. Това се случва след кървавите репресии сре...