НОВИНИ

Генералният секретар на НАТО призова Русия да освободи украинските моряци

Генералният секретар на НАТО увери, че Алиансът ще продължи да оказва силна помощ за обновяването на украинската армия, въпреки че страната не членува в него. Конфликтът между Москва и Киев от последните дни е сред темите на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. Американският държавен секретар, който участва във форума, нарече НАТО най- великият военен съюз в историята и изтъкна, че САЩ не са загърбили водещата си роля в света.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:35, 04.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира военния сблъсък между руски и украински кораби в Черно море от 25 ноември, като отново призова Русия незабавно да освободи украинските моряци и плавателни съдове.

Столтенберг беше категоричен, че Русия трябва да позволи свободно плаване и безпрепятствен достъп до украинските пристанища.

По повод призивите за засилване на натовското присъствие в района, Столтенберг заяви:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: В отговор на агресивните действия на Русия, НАТО увеличи значително присъствието си в района на Черно море през последните години - по вода, въздух и суша. Натовски кораби редовно патрулират и извършват учения в Черно море. Тази година кораби под натовско командване са прекарали в Черно море 120 дни в сравнение с 80 дни предишната година.
Помпео: САЩ не са изоставили своето лидерство

Категорична подкрепа за НАТО заяви американският държавен секретар Майк Помпео, като подчерта, че Вашингтон не е изоставил приятелите си в международната система.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: През първите две години от управлението си, президентът Тръмп показа, че не подкопава тези институции и не е изоставил американското лидерство. Тъкмо обратното. В най- добрите традиции на нашата велика демокрация, ние обединяваме благородните нации в света, за да изградим нов либерален ред, който предотвратява войни и носи повече благоденствие за всички.

В реч пред дипломати в Брюксел, Помпео отправи критики към Иран и Китай, за това че създават нестабилност в света и отхвърли твърденията, че Вашингтон действа едностранно.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Понякога дори нашите европейски приятели казват, че не действаме в интерес на света. Това е напълно погрешно. Мисията ни е да потвърдим нашия суверенитет, да реформираме либералния световен ред и искаме нашите приятели да ни помогнат в това и също да упражняват своя суверенитет.

Срещата на външните министри от НАТО продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна кампания за децата на загинали полицаи организираха в МВР
Благотворителна кампания за децата на загинали полицаи организираха в МВР
Преди Никулден: Проверки на търговците на риба в страната
Преди Никулден: Проверки на търговците на риба в страната