Генералният секретар на НАТО увери, че Алиансът ще продължи да оказва силна помощ за обновяването на украинската армия, въпреки че страната не членува в него. Конфликтът между Москва и Киев от последните дни е сред темите на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. Американският държавен секретар, който участва във форума, нарече НАТО най- великият военен съюз в историята и изтъкна, че САЩ не са загърбили водещата си роля в света.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира военния сблъсък между руски и украински кораби в Черно море от 25 ноември, като отново призова Русия незабавно да освободи украинските моряци и плавателни съдове.

Столтенберг беше категоричен, че Русия трябва да позволи свободно плаване и безпрепятствен достъп до украинските пристанища.

По повод призивите за засилване на натовското присъствие в района, Столтенберг заяви:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: В отговор на агресивните действия на Русия, НАТО увеличи значително присъствието си в района на Черно море през последните години - по вода, въздух и суша. Натовски кораби редовно патрулират и извършват учения в Черно море. Тази година кораби под натовско командване са прекарали в Черно море 120 дни в сравнение с 80 дни предишната година.
Помпео: САЩ не са изоставили своето лидерство

Категорична подкрепа за НАТО заяви американският държавен секретар Майк Помпео, като подчерта, че Вашингтон не е изоставил приятелите си в международната система.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: През първите две години от управлението си, президентът Тръмп показа, че не подкопава тези институции и не е изоставил американското лидерство. Тъкмо обратното. В най- добрите традиции на нашата велика демокрация, ние обединяваме благородните нации в света, за да изградим нов либерален ред, който предотвратява войни и носи повече благоденствие за всички.

В реч пред дипломати в Брюксел, Помпео отправи критики към Иран и Китай, за това че създават нестабилност в света и отхвърли твърденията, че Вашингтон действа едностранно.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Понякога дори нашите европейски приятели казват, че не действаме в интерес на света. Това е напълно погрешно. Мисията ни е да потвърдим нашия суверенитет, да реформираме либералния световен ред и искаме нашите приятели да ни помогнат в това и също да упражняват своя суверенитет.

Срещата на външните министри от НАТО продължава и утре.

Украйна обяви отварянето на Керченския проток за търговски кораби

Украйна обяви отварянето на Керченския проток за търговски кораби

Украйна обяви, че движението на търговски кораби през Керченския проток е възобновено. Киев заяви, че пристанищата Бердянск и Мариупол са частично раз...