Италия отбелязва днес една година от рухването на моста Моранди в Генуа, където загинаха 43-ма души. Паметта им почете цялото държавно ръководство. Представителите на фирмата-оператор на пътното съоръжение напуснаха преди церемонията по искане на близките на загиналите, които обвиняват компанията в лоша поддръжка.

Минута мълчание, камбанен звън и аплодисменти след религиозна церемония за хората, намерили смъртта си в 50 метрова пропаст след рухването на участък от километър и 200 метра от моста "Моранди" преди година.

Представители на премиера Джузепе Конти помолиха мениджърите на фирмата-оператор да напуснат пред алтернативата да си тръгнат близки на жертвите.

Егле Посети - Асоциация на близки на жертвите: Ще продължим да се борим със смирението на обикновени граждани, но с решителността и съзнанието, че огромната болка в сърцата ни няма да намалее, ако не бъде насочена към положителна цел.

Политическите лидери днес загърбиха враждите и дойдоха заедно на церемонията, която се проведе в полуразрушен склад на мястото на трагедията.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Новият мост трябва да е отворен за движение през април догодина.


© Снимка: БГНЕС

Катастрофата стана и косвена причина за разпада на управляващата коалиция в Рим. Движението Пет звезди обвини коалиционния си партньор - крайнодясната Лига на Матео Салвини - в опит за разпъване на чадър над фамилията Бенетон, която контролира групата "Атлантиа" - оператор на моста. Салвини отрича.

Пет звезди поиска отнемане на концесията и твърди, че трагедията е резултат от лоша поддръжка на съоръжението, строено през 60-те години. "Атлантиа" отхвърля вина като се позовава на редовните държавни инспекции.