НОВИНИ

Георге Иванов ще даде мандат за Зоран Заев при гаранции за цялостта на Македония

Президентът на Македония Георге Иванов ще даде мандат на социалдемократите и албанските партии, ако те предоставят гаранции за унитарността на държавата. Официалната позиция на македонския държавен глава дойде след среща с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа Хойт Браян Ий, който посредничи за решаване на политическата криза в югозападната ни съседка. САЩ официално признават новия председател на парламента Талат Джафери и очакват бързо съставяне на правителство, посочи Ий. ВМРО-ДПМНЕ запази мълчание и не обяви дали ще излезе в опозиция след вчерашната среща с американския пратеник. Още за ситуацията в Македония - от специалните ни пратеници Александър Марков и Миглена Гайдарова.

Александър Марков
от Александър Марков
06:33, 02.05.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Президентът Георге Иванов не отстъпва, ще даде мандат на социалдемократите и албанските партии, ако гарантират унитарността на Македония, но Тиранската платформа не дава такива гаранции, написаха от президентския кабинет след срещата му с помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Браян Ий.

След двудневните си политически совалки в Македония Ий препотвърди позицията на САЩ: признава новото парламентарно мнозинство, ще работи с Талат Джафери и се надява скоро да бъде сформиран кабинет.

Хойт Браян Ий, помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия: Много е важно какво прави политическото ръководство на страната за слагане край на кризата, по наше мнение, това е да одобри ново правителство, създаване на ново правителство и нова правителствена програма, за да може то да прокарва закони и реформи, да плаща заплати, да работи по изцяло нов отговорен начин.

Ий знае за притесненията относно Тиранската платформа, която предвижда въвеждането на албанския език за официален и промяна на държавните символи, но позицията му е, че споровете около програмата на мнозинството трябва да се решават в, а не извън парламента.

Хойт Браян Ий, помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия: Разбира се, забелязали сте, САЩ публично заявиха, че ще работят с председателя на парламента господин Джафери. ЕС декларира същото, както и НАТО и Берлин. Така че ние не сме единствената страна, която мисли, че на господин Джафери трябва да се даде възможност да демонстрира нужното лидерство, да започне стъпки за съставяне на ново правителство и програма, с които страната да тръгне напред.

Социалдемократите на Зоран Заев очакват да им бъде връчен мандат, а първите стъпки към тази цел ще предприеме новоизбарният председател на Парламента Талат Джафери, който, първо, ще се опита да встъпи в длъжност.

Талат Джафери, избран за председател на Парламента: Ке се потрудам да бидам всеобхватен председател на сите пратеници во Собранието, без оглед на нивната политичка или етничка припадност и без оглед на това како са гласували по однос на председател на Собранието - да или против.

Не е ясно как ще реагира ВМРО - от движението не съобщиха резултати след срещата с американския пратеник, но членове на приближеното към ВМРО гражданско движение "За единна Македония" заявиха за БНТ, че от днес подновяват протестите - всеки ден в 17 ч. пред правителството и Събранието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почти пълният обем от данъчни декларации е подаден към НАП
​Почти пълният обем от данъчни декларации е подаден към НАП
Огнян Герджиков ще отчете свършеното от служебното правителство
Огнян Герджиков ще отчете свършеното от служебното правителство