НОВИНИ

Георге Иванов: Договорът с България не може да задоволи всички

Договорът за приятелство и добросъседство между Македония и България е резултат на компромиси, които не могат да задоволят всеки, каза македонският президент Георге Иванов в годишното си обръщение към нацията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:18, 26.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

"За да бъде постигната целта, този договор трябва да бъде гледан от аспекта на бъдещето, а не на миналото. Този договор за общата история на двете държави и техните народи се отнася до периода от признаването на република Македония от страна на Република България през 1992 г. Призовавам двете правителства да допринесат за изпълняване целта на договора“, каза Иванов.

Президентът допълни, че договорът е създал атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество между църквите в двете държави.

Според Иванов отново се е появил популизмът с негативно влияние върху добросъседските отношения и напомни, че лидерите от региона трябва да извлекат поука от всичко това. В този контекст президентът спомена Тиранската платформа, която определи като популистка намеса във вътрешните работи на Македония, поради която политическата криза премина в конституционна. Иванов даде и примери за отношенията с Косово и със Сърбия.

Македонският държавен глава призова лидерите от региона внимателно да премерват всяка своя дума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни следколедни намаления във Великобритания
Рекордни следколедни намаления във Великобритания
Корнелия Нинова: Не сме забравили загиналите в Ирак и близките им
Корнелия Нинова: Не сме забравили загиналите в Ирак и близките им