НОВИНИ

Георги Гергов напусна ръководството на БСП

Напрегнат пленум на БСП. След близо 3-часов дебат бизнесменът и председател на пловдивската организация на левицата Георги Гергов сам напусна Изпълнителното бюро, за което настояваше лидерът на партията. Корнелия Нинова е поискала Националният съвет да гласува оставката му, защото името на Гергов беше свързано с организирана среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Нинова дори заплаши, че ако Георги Гергов остане, тя самата ще хвърли оставка.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:14, 22.04.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска Георги Гергов да напусне ръководството на партията, защото името му бе свързано със срещата между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Стана ясно, че тази среща се е осъществила със съдействието на Георги Гергов. Според Нинова не е редно политическо лице да участва в такива срещи и затова вчера тя е поискала оставката му. Той е отказал и снощи в предаването "Панорама" на БНТ Нинова обяви, че ще поиска разширеното ръководство на партията да се произнесе по казуса. Преди пленума Гергов потвърди позицията си.

- Ще подадете ли все пак оставка?
Георги Гергов: "Каква оставка? Няма ненаказано добро."

Голяма част от членовете на Националния съвет предпочитаха да не коментира ситуацията, други пък използваха метафоричния език.

- Може ли с една дума да ни кажете - Нинова или Гергов?
Георги Божинов: "Отказвам на тази дилема, ако ме питате или, или - аз отговарям и, и, и."
Янаки Стоилов: "Аз ще подкрепя председателя да бъде освобождавана БСП от нейните зависимости, включително и председателят да се освобождава от собствените си зависимости."

Пред пленума Нинова напомни, че Гергов е човек с дълъг опит в партията, но настоява той да напусне ръководството, защото БСП макар и индиректно е замесена в този случай.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Предлагам той да бъде освободен от ИБ, тъй като е политическо лице в качеството си на член на ИБ и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития."

Преди да започне дискусията журналистите бяха помолени да напуснат залата. Гергов държеше да останат, защото той нямало какво да крие и от какво да се срамува. Все пак, дебатът се проведе само сред членовете на Националния съвет, след което Гергов промени мнението си и сам съобщи на медиите защо. До гласуване изобщо не се е стигнало.

Георги Гергов: "Дадох отвод, смятам че няма смисъл да разделям партията. Не се изживявам като изкупителна жертва. Аз не мога да бъда изкупителна жертва и няма защо да се изживявам като такъв, но смятам че полека-лека ще изплуват много скелети, полека-лека ще се разберат много истини."

Гергов не влезе в подробности какво има предвид. Заяви, че няма намерение да напуска БСП. А на настойчивите въпроси да е по-конкретен за доброто, което е направил на Нинова каза:

Георги Гергов: "Какво сега трябва да ви казвам, че благодарение на моите гласове, тя стана председател ли?"

Отговори му единственият заместник на Нинова в ръководството на БСП - Стефан Данаилов.

Стефан Данаилов: "Е, хубаво де, какво да правим сега, тя не случайно прие този ход с промяната в устава - председателят на партията да бъде избиран от партията изцяло- това какво беше - именно да се спрат тези зависимости."
- Разумен ход ли беше този от страна на Гергов?
Таско Ерменков: "Мисля че поемането на политическа отговорност е признак на добра политическа култура и на осъзнаване на това, че ние наистина сме партия, а не сме група за бизнес интереси."

В доклада си пред националния съвет Корнелия Нинова потвърди, че "БСП за България" ще бъде опозиция и алтернатива на бъдещото управление на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е международния ден на Земята
Днес е международния ден на Земята
Инцидент с ферибот предизвика петролен разлив край Канарските острови
Инцидент с ферибот предизвика петролен разлив край Канарските острови