НОВИНИ

Георги Господинов: Забравихме да се вживяваме в историите на другите

Теодор Ушев е получавал доста награди, аз съм получавал и губил доста конкурси. И двамата ще бъдем спокойни, ако "Сляпата Вайша" спечели или загуби на "Оскарите". Нямам свръх амбиции. Това заяви писателят Георги Господинов в студиото на "Още от деня", по чийто разказ режисьорът Теодор Ушев създава анимацията, получила номинация за най-престижните филмови награди.

bnt avatar logo
от Калин Дацов
19:57, 31.01.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Запознахме се с Ушев покрай романа "Физика на тъгата", когато пожела да филмира романа, преди това не сме се познавали.

Нека бъдем спокойни, че сме българи, най-хубавото е номинацията, значи е възможно да се направи нещо хубаво, силно.

Често гледам в миналото, това е особена дарба и проклятие. Там има повече истории. Бъдещето е празно място, което трябва да напълним с истории. Сега когато четем този разказ, това се превръща за история за тревожния човек в тревожни времена.

Ядосва ме всичко, което се случва от лятото, есента, лично и политически. Невероятна агресия на хора срещу хора, незачитане на личната история на човека отсреща, непрекъснатото търсене на врагове. Забравили сме да се вживяваме в историите на другите, просто да бъдем човешки същества.

Вярвам в тъжния човек, не мога да си представя хора като Тръмп или Путин тъжни. Там има особена енергия. Тъжният човек е този, който знае, че светът не е особено добро място. Нормално е да си тъжен в свят като днешния.

Най-хубавото, на което мога да науча дъщеря ми, е тя сама да започне да разказва, тя го прави. Силно задължени сме към децата ни, заради света в който живеем. Тя непрекъснато ми представя света малко по-добър, отколкото е.

Най-трудните теми са отдавна в най-добрите истории. Например при Андерсен са разказани най-тежките истории.

;

В момента е ценност да си агресивен, да изстреляш нещо срещу другия във Фейсбук. Страшно е когато всички се примирят с това. Разказването на истории е опит да си отворим очите, за това, че човек е ранимо същество, с тяло и деца.

Усещането за непринадлежност ще ни отвори очите, че човек е роден да живее с други същества. Ако изберем само миналото или бъдещето, ще изгубим най-близките си, които или още не са родени или след време няма да ги има.

Когато разкажеш личната си история честно, тогава си успял. Когато влезеш в разказа си.

Читателят е този, който може да "събере очите" на "Сляпата Вайша", затова оставих разказа с отворен край.

Анимацията "Сляпата Вайша" вероятно ще бъде с продължителност около 30 минути и ще излезе през 2019 г. Благодаря на Теодор Ушев, че прочете разказа, така както аз го написах.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни ледени висулки
Опасни ледени висулки
Обществено обсъждане на визията за София до 2050 година
Обществено обсъждане на визията за София до 2050 година