НОВИНИ

Георги Костов: Намалявайки площта на пожарите спасяваме нашата природа

"Борбата с пожарите и превантивната дейност са изключително важни. Като намаляваме площта на пожарите спасяваме нашата природа". Това заяви в предаването "Още от деня" заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 07.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Зам.-министър Костов заяви, че всяка година сме по-добри в превенцията за борба с пожарите. Той каза, че миналата година са инвестирани близо 6 милиона лева в закупуването на техника. Тази година са предвидени почти 14 милиона лева от държавните горски предприятия, които не са на бюджетна издръжка, а това е в резултат на тяхната дейност.

По думите на Костов 97% от пожарите са предизвикани от хората: от небрежност или непредпазливост. Доказаните умишлени пожари са 10 %. През последните години този процент се увеличава, каза зам.- министър Костов. По думите му това са дължи на сериозните мерките срещу някои незаконни практики. Това е един начин да се отмъсти срещу съставен акт или друга по-сериозна санкция.

По въпроса за незаконната сеч заместник-министърът съобщи, че от 1 юли всеки камион с дървесина може да бъде проверен от всеки български гражданин. Проверката може да се извърши онлайн като се влезе в сайта на министерството на земеделието и храните или на Изпълнителната агенция по горите и там по номера на камиона може да се установи дали камионът е натоварен със законна дървесина или не. А ако номерът го няма в сайта, веднага може да се сигнализира на тел. 112.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сливенската популярна каса е заличена от търговския регистър със съдебно решение
Сливенската популярна каса е заличена от търговския регистър със съдебно решение
Кола се вряза в автобусна спирка в Банкя, загина възрастна жена
Кола се вряза в автобусна спирка в Банкя, загина възрастна жена