НОВИНИ

Георги Костов предупреждава: Мигранти с агресивно поведение влизат в страната ни

През последното денонощие 130 души са се опитали да пресекат българо-турската граница, но опитите са били пресечени. В този момент главният секретар на МВР Георги Костов, ръководни служители от „Гранична полиция" и кметове на населените места до границата ни с Турция обсъждат на среща допълнителни мерки за сигурност в пограничните райони на Малко Търново. С подробностите, вижте прякото включване на Александър Марков от обедната ни емисия.

Александър Марков
от Александър Марков
11:42, 19.08.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Още в началото на срещата главният комисар даде основната си препоръка към хората, живеещи в пограничните райони - да не се опитват самоволно да задържат нелегално преминали границата чужденци, на каквито случай станахме свидетели преди няколко месеца - т.нар. "граждански патрули". Причината, поради която Георги Костов отправи това предупреждение, е промененият профил на влизащите в страната мигранти.

Профилът им се измества от хора, които бягат от военни конфликти към хора, които идват от страни, където няма война. Предимно мъже, които са агресивни. Той припомни един инцидент от снощи в дом на Държавната агенция за бежанците в Карлово, където е станал конфликт между афганистанци, възникнал е бой с ножове. Един от двамата афганистанци е пострадал и все още е с опасност за живота. Този променен профил към навлизащите мъже, които са агресивни, е основната причина да бъдат предупредени хората, да не ги задържат сами, а веднага да известяват органите на Гранична полиция, които на място да предприемат съответните действия.

Миграционната обстановка в района на Малко Търново през последното денонощие не е спокойна. През нощта са задържани 8 души - шестима от тях на зелена граница, двама на гранично-пропускателни пунктове.

Георги Костов заяви още, че вече са разположени 85 служители на Фронтекс по цялата българо-турска граница, които да подпомогнат силите на гранична полиция и военните. По думите му нямаме никакви основания да отслабим охраната по границата. Ето какво каза още главният комисар, както и кметът на Малко Търново:


Георги Костов, главeн секретар на МВР: Не е редно и към нашите общоевропейски партньори да не затегнем още контрола по границата. Нашите граници традиционно се възприемат от европейските ни партньори като изключително сигурни, сега е моментът да задържим това мнение в партньорите.
Иван Янчев, кмет на Малко Търново: Единият район е на Кобареловата воденица до Брашлян, тук горе на Шахпет, където е, няколко са пътеките, които са по-интензивни и се използват, но в крайна сметка всички знаем, че тези бежанци не идват сами. Нито един в региона от Малкотърновска община нямаме данни да е хванат да се занимава с каналджийство или прекарване на хора, което пак казвам - малкотърновци са хора с достойнство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се притокът на бежанци от Средиземно море
Увеличава се притокът на бежанци от Средиземно море
Минерална вода изтича в река Чая край Асеновград
Минерална вода изтича в река Чая край Асеновград